لوگو رسانه جهان معماری

گفت و گو

گفت و گو با : امیرحسین اشعری

معمار

موضوع گفت و گو :

زمینه گرایی در معماری

تصویر امیرحسین اشعری

گفت و گوی اختصاصی هنرمعماری با امیرحسین اشعری

 

چطور کار به اینجا رسید؟ مسیر معماری شما تا امروز

در دهه‌ی اول زندگی حرفه ای بیشتر صرف تدریس در دانشگاه‌های مختلف معماری شد، سپس برای تمرکز روی پروژه‌های فکری دفتر شخصی خودم را تاسیس کردم و مشغول به فعالیت در این حوزه شدم.

 

چرا معماری مهم است؟

فارغ از اینکه معماری به عنوان یکی از ماناترین آثار انسان هاست، در زندگی و کم و کیف آن نقش دارد. همه ما در یک فضایی پرورش یافتیم و تجارب و تصاویر ذهنی برای ما شکل گرفته که بر شخصیت ما تاثیر گذاشته . فضای معماری بستر رفع نیاز ها و گاهی براورده کردن ارزوهای فردی و جمعی ماست .

 

تاثیرگذاری کدام یک از معماران معاصر ایران و همچنین جهان بر روی کار و خط فکری و معماری شما ؟ و چرا

پیتر زومتور به دلیل نوع نگاهی که به معماری دارد.

 

روند طراحی شما از ایده تا اجرا و ارتباط با کارفرما و ایده ها و خواسته های وی چگونه است؟

با توجه به پروژه های مختلف، تا حدودی متفاوت است. برخی بیشتر فرآیند خود را در دفتر طی می کند و گاهی برخی از پروژه ها به صورت اتود در محل و یا به صورت مشارکتی پیش می رود. اگر بخواهیم یک روند غالب را بگوییم (که آن هم باز در برخی از پروژه ها ممکن با ترتیب یا تغییراتی همراه باشد) شاید بدین صورت است:
ابتدا آشنایی با کارفرما و بازدید از سایت (حضور پیدا کردن در محل) ، بعد سعی می کنیم از خواسته های کارفرما، اهداف، پتانسل ها و یا محدودیت های پروژه اطلاع پیدا کنیم و درک لازم ایجاد شود. سپس بر اساس اطلاعات ورودی، مطالعات رو شروع می کنیم. معمولا سوالات زیادی بوجود می آید و سعی می کنیم مسئله را مجددا بر اساس جمع بندی خودمان دوباره باز تعریف کنیم. خواسته و دغدغه های اصلی مسئله را مشخص می کنیم تا جایی که برای ما کلیدواژه های اصلی را تعریف کند. این کلیدواژه ها می توانند معیارهای ارزیابی موفقیت مان را در طراحی تعریف کنند.

بر اساس نتایج و نگرش جدیدمان، طراحی رو شروع می کنیم. در زمان ایده پردازی، سعی می کنیم معمولا به صورت گروهی، ایده های بسیاری را آزادانه ارائه کنیم؛ به صورت دستی یا مدلسازی شده یا گاهی ماکت کمک می کند. آن ها را بر اساس نزدیکی به کلیدواژه ها و معیارهایمان ارزیابی می کنیم. آلترناتیوهای نهایی را با کارفرما چک می کنیم تا گزینه نهایی انتخاب شود. ایده و کانسپت نهایی برای تکمیل تر شدن به سمت اجرایی شدن پیش خواهد رفت. بخشی از مسیر طراحی به صورت هم فکری و گروهی پیش می ورد و بخش های زیادی هم با توجه به مهارت های متفاوت همکاران، به افراد خاص سپرده می شود.
نظرات کارفرما از شروع تا پایان پروژه دیده می شوند و نقش او در تصمیم نهایی مهم است. اما میزان پذیرش مشارکت او در طراحی بستگی به نوع برخورد کارفرما دارد و اینکه آیا نظرات او سازنده است یا خیر .

 

در کدامیک از پروژه‌های خودتان توانسته‌­اید به ایده‌ها و معماری خودتان برسید؟

پاویونPAUSE (درنگ)

 

راهکارهای ارتقای معماری ایران، مسئله آموزش عالی و کاربردی و عملی در حین تحصیل و همچنین حضور دانشجویان در دفاتر کار معماری؟

مسئله خیلی گسترده و به عوامل زیادی ازمقیاس جز تا کل (شرایط جامعه) وابسته است. مهم ترین مسئله در بحث آموزش، شیوه جذب دانشجویان معماری است که هم اکنون بسیار بیشتر از ظرفیت واقعی کشور و استان ها است و مشکلات اشباع فارغ التحصیلان این حوزه روز به روز بیشتر می شود. مشکلات سخت افزار و نرم افزاری دانشگاه ها مانند برنامه دروس، اساتید، امکانات این حوزه هم قابل تامل است و جای بحث و اصلاح دارد. بحث ضوابط ساخت و ساز هم مهم است.

 

چگونگی هر چه بیشتر ارتباط معماری و مردم، ( معماری و طراحی داخلی )
پیشنهاد و راهکارهای آگاهی­ بخشی، جریان­سازی و تاثیر­گذاری هر چه بیشتر روی مردم عزیز کشور، کارفرمایان، سرمایه‌­گذاران، دفاتر معماری و همچنین مسئولین مربوطه در معماری، شهرسازی ، طراحی داخلی و همچنین در مورد حفظ و مرمت و احیا بناهای تاریخی و معاصر ایران  و حرکت های اساسی در این حوزه ی بسیار مهم؟

حمایت و اهمیت به معماری اگر از بخش های دولتی، خصوصی و سرمایه داری شروع شود، تغییرات بنیادین تر خواهد بود. شاید اگر از ساخت پروژه های با کیفیت شهری و عمومی حمایت بیشتری شود و تجربه کاربران غنی تر باشد . در کنار آن آموزش ، فرهنگ سازی  و ضوابط موثر هم باشد، احتمالا بر سلیقه و تصمیم کارفرمایان هم تاثیر می  گذارد.

 

نظر شما و حرکت دفترتان در مورد پیشبرد  پروژه‌ها به سمت پایداری واقعی، زمینه‌گرا و معماری انسان دوستانه  در این سرزمین بزرگ به چه نحویست؟ آیا تاکنون پروژه‌های موفق در این زمینه داشته اید لطفا با ذکر و تکنیک‌های استفاده شده؟  و همچنین درمورد استفاده از متریال­‌های مختلف در پروژه ها بخصوص  آجر این متریال  سنتی  چه  در معماری و چه در طراحی داخلی را  بیان بفرمایید.

یکی از دغدغه های مهم همیشگی ما ، موضوع زمینه گرایی بوده و در پروژه ها به اشکال مختلف مثل احترام به بستر طبیعی، فرهنگی، اجتماعی یا کالبدی آن را دیده ایم و  سعی کرده ایم در پروژه مرور و یا تداعی شوند.

ما به پروژه های اجتماعی علاقه مند هستیم و سعی داریم در پروژه هایی که موضوع آن ، فضاهای عمومی است، امکان بوجودآمدن بیشترین تعاملات اجتماعی را فراهم کنیم و در این زمینه تجربه های متفاوتی مانند طراحی مجموعه سینمایی شهر آفتاب را در شهر شیراز داریم. در این پروژه رویکرد پایداری اجتماعی و اقتصادی را مد نظر داشتیم.

انسان دوستی در طراحی ابعاد مختلفی دارد. یکی از ابعاد آن بحث ایمنی، انعطاف پذیری فضا، ابعاد اجتماعی و اقتصادی فضا و … است. در کنار این ها ، تجربه کاربر و درک حواس او نیز برای ما مهم است . تلاش می کنیم متناسب با نیازهای مختلف فرد، در هر پروژه امکان تجربه  فضاهای خوب و متفاوت را فراهم کنیم. آجر میتواند به عنوان یک ابزار، در راستای اهدافمان کمک کننده باشد.

 

جایگاه طراحی و معماری داخلی کشور را چطور می‌دانید و نظرتان در مورد ارتقا هرچه بیشتر این رشته.

در نگاه و آمار کلی، معماری داخلی کشور دچار سردرگمی است و دور از هرگونه پایداری زیست محیطی ، اجتماعی و اقتصادی می باشد. ولی در معدود پروژه هایی که توسط معماران دغدغه مند طراحی می شود، بسیار پیشرو و در جایگاه بالایی در سطح جهانی می تواند باشد.

 

 

 

 

 

جهت دسترسی به گفت و گوهای بیشتر به این صفحه از سایت مراجعه کنید.

پست های مشابه

نشست مقیاس، فضا، زمینه

برای رفتن به صفحه این پست روی دکمه زیر کلیک کنید
مشاهده پست

نشست نامعماری

برای رفتن به صفحه این پست روی دکمه زیر کلیک کنید
مشاهده پست

نشست پنجم فکر و اثر: شیب فراتر از سطح مایل

برای رفتن به صفحه این پست روی دکمه زیر کلیک کنید
مشاهده پست

نظرات پست

یک دیدگاه بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد

” تمامی حقوق مادی و معنوی محتوا متعلق به پایگاه خبری جهان معماری می باشد “