logo

پایان یک فصل مرمت باغ تاریخی گلشن طبس

باغ گلشن طبس

 

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان طبس از پایان یک فصل دیگر از مرمت باغ تاریخی گلشن خبر داد.

محمد عرب روز شنبه ۱ آذرماه ۱۴۰۳ بیان کرد: با پیگیری‌های صورت گرفته مبلغ ۸۷۰۰ میلیون ریال از محل منابع ملی برای تکمیل عملیات مرمتی این باغ تاریخی ارزشمند اختصاص یافت.

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان طبس افزود: جمع‌آوری آجر فرش فرسوده یک از راهروهای اصلی ضلع شرقی، زیرسازی مناسب، اجرای خرند آجری، اجرای فونداسیون پایه‌های روشنایی، لوله‌گذاری و کابل کشی و آجر فرش مجدد و بندکشی از اقدامات مرمتی پیش بینی شده در این مرحله بوده که به اتمام رسیده و پایه‌های روشنایی نیز با همکاری شهرداری در حال نصب است.

او گفت: باغ گلشن یکی از باغ‌های نادر ایرانی، بسیار زیبا و تاریخی که آب دائمی در آن جریان دارد و طراحی آن بر اساس نمونه چهار باغ و برگرفته از آیات قرآنی درباره بهشت است. دو نهر آب روان و دائمی در آن جریان دارند و متعلق به دوره افشاریه – زندیه است که توسط میرحسن خان، سومین حاکم طبس، از سلسله خوانینی که به وسیله نادرشاه به حکومت طبس منصوب شد، در سال ۱۲۱۸ ه.ق ساخته شده است.

عرب افزود: طرح این باغ برگرفته از معماری اصیل باغ‌های ایرانی است و جریان آب دائمی در طراحی و تقسیمات آن تاثیر زیادی داشته است. خطوط اصلی باغ شامل دو خیابان عمود برهم که سطح باغ را به چهار مربع بزرگ تقسیم می‌کند و هر یک از این مربع‌ها مجددا به چهار مربع کوچکتر تقسیم می‌شوند و هر کدام از این فضاها به کاشت گونه‌ای از درختان اختصاص یافته که تنوع گونه‌های گیاهی باغ گلشن در نوع خود بی‌نظیر است.

رئیس اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان طبس ادامه داد: آب ورودی به باغ معروف به نهرین از ورودی شرقی وارد فضایی بنام بخش آب (بخشو) شده و به دو قسمت مساوی تقسیم و در طول باغ طی مسیر می‌کند. در مرکز باغ استخر بزرگی قرار دارد که جریان پلکانی آب از دو طرف آن عبور می‌کند و قسمتی از آب وارد حوض شده و فواره‌های طبیعی و خوش تراش آن را به صدا وادار ساخته و فضایی بسیار دلنشین فراهم آمده که دل هر بیننده‌ای را می‌فریبد. جریان آب نهرین پس از گذر از استخر در انتهای مسیر یعنی ورودی اصلی باغ به هم می‌پیوندند و در ورودی باغ مجدداً وارد فضای بخش آب شده و در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرد.

او اذعان کرد: طول باغ از در ورودی تا انتهای محور ورودی ۲۶۶ متر و پهنای آن ۲۶۰ متر است. مساحت باغ ۷۴۵۰۰ متر مربع است. طرح باغ به احتمال زیاد در یک نخلستان پیاده شده است؛ زیرا درختان خرما در آن به صورت پراکنده و بدون نظم خاصی وجود دارند. ساختمان سر در باغ گلشن که یکی از بناهای شاخص شهر و از منظرگاه‌های مهم شهر بوده و منظره باغ و شهر از ایوان‌های آن دیده می‌شده است در زلزله سال ۱۳۵۷ ه. ش بصورت کامل ویران شده بود؛ اما در سال‌های اخیر توسط میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی مرمت و بازسازی شده است.

عرب همچنین گفت: این بنای زیبا که با شماره ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده، می‌تواند یکی دیگر از آثار ثبت جهانی در شهرستان طبس باشد و ثبت آن به‌عنوان باغ جهانی گیاه‌شناسی در دست بررسی و اقدام است. البته کارهای زیادی می‌بایست در این راه انجام شود و تکمیل مرمت این باغ ارزشمند به اعتباری بالغ بر ۲۰۰ میلیارد ریال نیاز دارد که با کمک ویژه مسئولان استان و شهرستان این موضوع قطعا قابل انجام است.

پست های مشابه

نشست میراث زنده

برای رفتن به صفحه این پست روی دکمه زیر کلیک کنید
مشاهده پست

سومین نشست از سلسله گفتگوهای معماریِ شهر

برای رفتن به صفحه این پست روی دکمه زیر کلیک کنید
مشاهده پست

نشست تعهد به سرزمین و مروری بر کارهای مهندس فیروز فیروز

برای رفتن به صفحه این پست روی دکمه زیر کلیک کنید
مشاهده پست

نظرات پست

یک دیدگاه بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد

” تمامی حقوق مادی و معنوی محتوا متعلق به پایگاه خبری جهان معماری می باشد “