logo

مرگ تدریجی یک اثر تاریخی در خراسان شمالی

حمام خزینه روستای پیر شهید ، در راستای مرگ تدریجی

 

 

بنای تاریخی «حمام خزینه روستای پیر شهید» شهرستان شیروان در خراسان شمالی مربوط به دوره قاجاریه است که این روزها حال ناخوشی دارد و کمبود اعتبارات این اثر تاریخی را در معرض تهدید قرار داده است.

این اثر تاریخی با معماری ویژه اسلامی ایرانی ساخته شده و در سال ۱۳۸۲ با شماره ۸۹۴۲ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.

حمام خزینه پیرشهید این بنا دارای سه بخش اصلی رختکن، گرمخانه و خزینه آب سرد و گرم است که رختکن آن یک هشتی با پلان دوازده ضلعی و دسترسی به آن از طریق یک رشته پلکان میسر است.

 

 

در هر ضلع رختکن تاقچه هایی برای قرار دادن وسایل قرار دارد و از گوشه شرقی رختکن می توان به گرمخانه دست یافت و از ۲ فضای کوچک تر نیز به عنوان خزینه استفاده می شده است.

اتاق موجود در گوشه شرقی حمام، گرمخانه آن بوده و از دو فضای کوچک تر نیز به عنوان خزینه استفاده می شد و این حمام مانند سایر حمام های خزینه ای پایین تر از سطح زمین ساخته شده است.

این اثر تاریخی تاکنون چندین بار مرمت شده ولی کمبود اعتبارات و یا هزینه قطره چکانی به حدی مدت دار شده است که دیگر قسمت های این اثر در حال تخریب و یا محلی برای بیتوته کردن معتادان شده است.

عملیات مرمت جزو طرح‌های مشارکتی با دهیاری است که با اتمام آن به عنوان یک کاربری گردشگری از آن استفاده می شود.

 

 

حمام در تهدید انشعابات و جوی آب

دهیار روستای پیر شهید از توابع بخش مرکزی شهرستان شیروان با بیان اینکه این اثر تاریخی در چهار سال گذشته از وجود هر اعتباری محروم بوده است گفت: بازپیرایی و مرمت اثر سال ۹۹ انجام شد ولی تکمیل کامل آن نیاز به بخش دیگری از مرمت دارد که تاکنون نیمه تمام مانده رها شده و با وجود پیگیری های فراوان مسئولان اقدام درخور توجهی برای آن انجام نداده اند.

پیمان سویدانلویی با بیان اینکه پشت بام این اثر نیاز به آجرفرش دارد افزود: عبور لوله آب، گاز و برق روستا از داخل حمام مشکلات جدی اثر تاریخی محسوب می شود که اصول مهندسی در آن رعایت نشده و لوله های داخل به روش نازیبایی نمایان است.

 

 

وی اضافه کرد: گذر جوی آب کشاورزی از کنار اثر تاریخی دیگر مشکلی است که مسئولان توجهی به آن نداشته و ظلم بزرگی به حمام تاریخی که نزدیکترین اثر به شهر پس از «ارگ نادری و چهارطاقی تیموری» است.

دهیار روستای پیرشهید ضمن گلایه از بی توجهی مسئولان به آثار تاریخی شهر و تخصیص بیشتر اعتبارات به حوزه گردشگری ادامه داد: مرمت حمام تاریخی باعث توسعه و جذب گردشگر، اشتغالزایی، رونق اقتصادی و درآمدزایی خواهد شد که کمک دستگاه های متولی جهت تخصیص اعتبارات را می طلبد.

 

پست های مشابه

پایان یک فصل مرمت باغ تاریخی گلشن طبس

برای رفتن به صفحه این پست روی دکمه زیر کلیک کنید
مشاهده پست

بازدید از باغ موزه نگارستان

برای رفتن به صفحه این پست روی دکمه زیر کلیک کنید
مشاهده پست

مرمت ساختمان ثبت ملی بخشداری باینگان کرمانشاه

برای رفتن به صفحه این پست روی دکمه زیر کلیک کنید
مشاهده پست

نظرات پست

یک دیدگاه بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد

” تمامی حقوق مادی و معنوی محتوا متعلق به پایگاه خبری جهان معماری می باشد “