لوگو رسانه جهان معماری

خانه آبان

خانه آبان

مینا معین الدینی، محمد عرب

استان اصفهان

خانه آبان

مینا معین الدینی، محمد عرب

استان اصفهان

ویدیو
ویدیو و انیمیشنی برای نمایش وجود ندارد
دیاگرام های طراحی
پلان و نما
مقاطع و جزییات
اطلاعات پروژه
نام پروژه :
خانه آبان
موقعیت پروژه :
استان اصفهان
آدرس پروژه :
اصفهان، خیابان استانداری، خیابان فرشادی، کوچه شهید خلقی
شرکت مشاور :
فضا-رویداد-شهر
معمار مسئول :
مینا معین الدینی، محمد عرب
تیم طراحی :
الهه حاج دایی
گرافیک و پرزانته :
میلاد علیدوستی، آرزو خسروی
تاریخ آغاز پروژه :
1394
تاریخ پایان پروژه :
1397
مساحت زمین ( متر مربع ) :
254
مساحت زیر بنا ( متر مربع ) :
450
دسته بندی کاربری :
مسکونی
تیم اجرایی :
مهران انصاری پور، شرکت آقایان انصاری، شرکت هدیش
تاسیسات الکتریکی :
فرید مسعود
تاسیسات مکانیکی :
مهدی دلاوری
كارفرما :
آبان عرب
عکاسی پروژه :
احسان حاجی رسولی ها، محمد عرب
جوایز کسب شده :
  • رتبه اول جایزه معمار، در بخش مسکونی تک واحدی، ۱۳۹۷
توضیحات فارسی

گنجی ست در اين خــــــــــــانه که در کون نگنجد
اين خــــــــانه و اين خواجه همه فعل و بهانه ست

خاک و خس اين خـــــانه همه عنبر و مشک ست
بانگ در اين خـــــــــــــــانه همه بيت و ترانه ست

فی الجمله هر آن کس که در اين خانه رهی یافت
سلطان زميــــــن ست و سليمان زمـــــــانه ست

داستان یک تولد …

ریتم مبهم ضربان قلب ، اولین نشانه ملموس از حضور شخص دیگری را در زندگی ما اعلام کرد … بوم … بوم … صدایی که انگار خود زندگی ست ،کوچکترین ذرهِ زیست، لحظه ای سکوت میان دو صدا ، لحظه ای میان بود و نبود ، هست و نیست… و تصاویری مبهم در مانیتور دستگاه سونوگرافی ، که از حضور خفتهِ ی انسانی دیگر، در خانهِ شکم مادر حکایت می کرد… باور پذیر نبود که تنها لایه ای به ضخامت چند بند انگشت ،گوشت و پوست و چربی ، مامنی امن و آرامشی فارغ از هیاهویِ دنیایِ دیوانهِ بیرون برای او فراهم کرده باشد.

مبارکه، بچه تون دختره…
در عصرِ شلوغ خیابان آمادگاه ، از سونوگرافی خارج شدیم ، هر دو ساکت وغرق در رویاهای رنگارنگ و دغدغه ها و نگرانی های هفت رنگ ، از سمت چهارباغ عازم آپارتمان شدیم، ناگهان صدای ممتد بوق ماشین و فحش چارواداری راننده ، که با عجله می رفت تا خود را برای بازی ایران و آرژانتین گرم کند ، خیلی زود ما را از آرامش، سکوت و شیرینیِ رویایی که انگار از رحمِ مادر به جای مانده بود ، به دنیای پر هیاهو ، سریع و رنگارنگِ امروز پرتاب کرد … تا چه حد میتوان به این ریتم بالای زندگی و شتابزدگی دنیای معاصر عادت کرد؟

همان شب تصمیم گرفتیم، که آپارتمان ۱۳۰ متری خود را بفروشیم و خانه ای در گوشه ی این شهر برای خود دست و پا کنیم. حال که دنیای ما پر شده از اتفاقات ریز و درشتِ پیرامون و خبرهای بد و بدتر، حال که سرعت زندگی چنان بالا رفته که گاه احساس می کنیم، اگر لحظه ای مکث کنیم از خودمان عقب میافتیم، چاره ی کار در کجاست؟ اگر می پذیریم، که زندگی همچون صدای ضربان قلب، لحظه ای میان اضداد است، پس نقطه مقابل این شتابزدگی کجاست ؟ کجاست سکون، سکوت و آهستگی بیشتر؟ آیا معماری بایستی خود را با این جریان همسو سازد، یا که شاید بتواند مرهمی بر این درد گردد؟ حال که چاره ای نیست جز اینکه ریتم قدمها را با ریتم این دنیای جدید هماهنگ کنیم، شاید بتوان فضایی ساخت تا در آن بخشی از آرامش و سکونِ از دست رفته خود را باز یابیم. چه بسا بهترین هدیه ای که میتوان برای کودک در راه خود داشته باشیم ،این است که نگذاریم او، در جعبه ای، با پنجره هایی رو به دیوارِ خانه همسایه بزرگ شود ، بدون آنکه ، از لذت آب بازی، خاک بازی و … بی بهره بماند وحیات بی حیاط را تجربه کند، شاید بتوان فضایی مهیا کرد تا زندگی در آن لذت بیشتر و آرامش بیشتری عایدمان کند.

دو ماه از آن شب گذشته و حالا در راهیم تا بنگاه دار، زمینی که در پسِ گنبد فیروزه ای مسجد جامع عباسی جای دارد را نشانمان دهد. از کنج جنوب شرقی میدان نقش جهان، این تهی کم نظیر ، پا به درون بافت هزارتوی پیرامونش می گذاریم . بافتی که براستی پسرِ خلفِ اصفهان است، گذری باریک، پیچ در پیچ، که در پس هر پیچ تصویری غیر قابل پیش بینی به رویمان باز می کند. در حرکتیم میان مجموعه ای از تضادها، نور و سایه، پر و خالی، تنگی و گشادی، و همگی در تداوم و تجانس با همدیگر و بقول مولانا ” روز و شب ظاهر دو ضد و دشمنند، ليک هر دو يک حقيقت مي تنند”، اینجا هم انگار تمثیل دیگری از ضربان قلب در جریان است ، بود و نبود ما را به حرکت وا می داشت. محله نا آشنایی نبود، در این مسیر به یاد چند سال پیش می افتم که قرار بود با طرح اندازی و برنامه ریزی شهری ، راه حلی برای ساماندهی و باز زنده سازی این بافت بیابیم، که صد البته بی سرانجام بود، حالا بخشهایی از خانه های آن متروکه و یا به انبار و کارگاه های پشتیبان بازار بدل شده اند، بخشی را شهرداری تملک و تخریب کرده، و چند تایی از خانه ها، پیامد تحولات اخیر، با پررنگ شدن مفهوم توریسم، به فضاهای اقامتی و گردشگری مبدل شده اند . ولی آنچه که جای آن خالی است، حضور انسانِ ساکن در آن و اثرات زیست روزمره او در این محله است. آیا حضور و سکون انسانِ معاصر ، انسانی وابسته و برآمده از تمامی مفاهیم زندگی امروز و بازگشت او صرفا جهت سکونت و زندگی دائم ، تنها راه حل واقعیِ احیا و باززنده سازی این گونه بافت ها نیست ؟

بگذریم…. از کنار خانه های خالی قاجاری گذشتیم، خانه هایی سر به درون، که جز اندک مواردی ، هیچ روزنی به داخل نداشت، از “کوچه تاریکی” گذشتیم ، ساباتی با سقف های کوتاه و بلند ، که گاه بسته و گاهی با گشایشی، حجمی از نور را مهمانمان می کرد. گذشتیم، از کنار خانه های دو سه طبقهِ ی سی چهل ساله؛ خانه هایی که بوی تند پیاز داغ و گپ و گفت ساکنانش، مرز میان خانه و محله را از میان برده بود، گذشتیم و انگار که گذشتن از آن صد سال طول کشید!!! و چه بسیار آموختیم از این گذر. آیا میتوان میان این دوگانهِ درون گرایی و برون گرایی، به گونه ای جدید دست یافت، گونه ای جهت حضور منِ انسان معاصر، گونه ای که همچون خود ما ، هم این است و هم آن و نه این است نه آن؟

صدای بنگاه دار که رسیدنمان را خبر می داد، ما را از این هزار توی افکار بیرون کشید، از جنوب پلاک وارد شدیم، زمینی بود ۲۵۰ متری، با سی متر طول ؛ عرض آن در جنوب هفت و نیم متر، که با شکستهایی که داشت، در شمال به ده متر می رسید. شکل زمین تکراری بود از بافت ارگانیک پیرامونش، بی شکل و چند وجهی، که هرچه به سمت شمال می رفتیم هم عرضِ بیشتر ، هم سکوت بیشتری عایدمان می کرد. در انتها ، کمی مایل به غرب، همسایه بی حیا و خوش اندامِ چهارصد ساله، ما را به نظاره نشسته بود، این گنبد آبی ، اولینی بود ، که حضورمان را در این مکان خوش آمد گفت.

کار انتقال سند انجام شده و حالا مالک زمینی در همسایگی مسجد شاهیم. از اون زمان، دائم در حال شخم زدنیم، زندگی مون، زندگی مشترک هفت ساله مون، لذت هامون، تنهایی هامون، روابط جمعی مون، خاطراتمون، خاطراتِ خونه مون، خاطرات خونه هایی که درشون بزرگ شدیم، همه را زیرورو کردیم، رابطه بین زیست ما و خونه کجاست؟ زندگی ما چی از این خونه انتظار داره و خونه چی قراره به این زندگی اضافه کنه؟

مدتی هست که بیداریم، ولی هنوز از رختخواب کنده نشدیم، تو این زندگی دونفره، هنوز میشه با خیال راحت بین لحظه بیدار شدن و شروع بدوبدوهای روزمره، در این بینابینی بی نظیر، غرق در خیال شد، هر دو زل زدیم به سفیدی سقف و تو گوشه کنار خاطره و رویا پرسه میزنیم، خیالِ خانه، خیالِ کودکِ در راه، خیال زندگی پیشِ رو… بار اولی نیست که یه پروژه شروع می کنیم، ولی این بار از همیشه سختر و لذت بخش تره! همیشه این ما نیستیم که شروع می کنیم، بلکه کارفرمایی هست، که مدتها قبل از ما، توی تختخوابش به رویایی فکر کرده و ما در ادامه بهش می پیوندیم تا شاید اون رویا محقق بشه. اما حالا این ما هستیم که قراره رویایی را شروع کنیم، رویایی که امروز بهش فکر می کنیم، فردا درش زندگی خواهیم کرد، رویایی که چه بسا جدی تر از تمامی اصول تربیتی کودک، کودکِ در راه ما را پرورش خواهد داد، رویایی که قراره یه خونه باشه… خونه ای که قرار نیست، خوابگاه باشه، خونه ای که قراره مامن و ماوا باشه، خونه ای که قرار نیست حیاطش ، فقط پارکینگ باشه، بلکه قراره تو هر گوشه کنارش، حیاط هایی داشته باشه، که بشه هرجای خونه که هستی ، با چند قدم، پا توش بذاری، گوشه اش لم بدی، به آسمون خیره بشی، حیاط هایی که با تموم فضاهای خونه عجین باشه، نبودی باشه کنارِ بود، حیاطی که حیات بخش باشه …خونه ای که قرار نیست سالن اش، فقط برای پذیرایی باشه، بلکه جایی باشه که آدما از دور هم بودن لذت ببرن یا اونجایی که دوست داریم خلوتِ در حضور جمع داشته باشیم، بخزیم بریم گوشه شاهنشین و با تنهایی و سکون فراموش شده مون عشقبازی کنیم.

خونه ای که قرارنیست، اتاقش، فقط اتاقِ خواب باشه، بلکه قراره اتاق زندگی باشه، اتاق بچه، اتاق ما، اتاق مهمان، تنها فضاهایی هستند در این خونه، که اسمی از ما یدک می کشند و ما را به فردیتِ معاصرمون ارتباط میدند، چی رابطه بین اونا را تعریف میکنه؟ مگه جز اینه که ارتباط بین اتاق ما و اتاق بچه، ما به ازای عینی رابطه میان ماست؟ خونه ای که آشپزخونه اش، فقط جای آشپزِ خونه نیست، بلکه جایی که هم بشه درش پخت و شست و خورد و نوشید و هم اینکه از ساعتها گپ زدن در کنار هم لذت برد… غلتی به پهلو زدم و غلتی زدیم در افکار، به این می اندیشیم که خونه باید نقطهِ سکونِ هیاهویِ روزمره باشه، ولی درعین حال سرشار از پویایی و حرکت، پر از اتفاق، پر از تجربه های جدید، جایی که بشه هم گم شد و هم خود و ناخودمون را پیدا کنیم، باید مسکَن و مُسکِن باشه، خونه ای که بچه همین شهر باشه و خون همین محله توی رگ هاش جاری باشه…

– تکون نمیخوره !
– چی تکون نمیخوره؟
– آبان، آبان تکون نمیخوره، پاشو سریع بریم بیمارستان …

یادم رفت بگم، کودکی که قرار ِدر پس این گنبد آبی زندگی کند، آبان نام گرفت و خانه ای که ساختیم، شد خانه آبان.
هیجده آبان، همزمان با جاری شدن مجدد آب دربستر خشک زاینده رود، آبان به دنیا اومد…

English Description

Story of a birth

A heartbeat rhythm… first clue of the presence of an individual in our lives… Boom, Boom… a sound which seems to be the life itself, a pause between two sounds, an instant between being and not being… a vivid image on the ultrasound machine’s display, showing there’s another human being sleeping in the mother’s body… it was unbelievable just a few layers of flesh had created such a secure resting place away from the chaos!

  • Congratulations… it’s a girl!

On that busy afternoon, we got out of the doctor’s office; we were drowned in our beautiful, colourful dreams; walking toward our apartment, a sudden horn and we were dragged out from that peaceful, sweet dream -which seemed to be remained from the mama’s womb- to the real world by a taxi driver!

How it is possible to get used to this rush and fast rhythm of today’s life?

On the same night we decided to sell our 130 m² apartment and prepare a house somewhere in the city. Now that everything is passing so fast and the world is going crazy, there are bad news all over the world, what is the solution to deal with this mad house?

If we are accepting that life is like a heartbeat an instant between paradoxes so what is in opposite of this rush? Where is the calm, pause and peace? Should architecture follow or should it be a balm on this wound?

Now that we are supposed to coordinate the rhythm of our steps to this new rhythm of the world, perhaps it is possible to build a space to regain the lost calm and peace. Maybe a gift for the coming child is not letting her grow in one of those boxes with holes toward the neighbors and no yards to live in, but to create a space to have a joyful life.

Two months have passed and we are about to see a land adjacent to the turquoise dome of Jameh Mosque of Abbasi. From the southern east corner of the Naqsh-e-Jahan sq. we entered the labyrinth of the neighborhood; an urban fabric which is the true heir of Isfahan, narrow pathways, twisted. We are on track and facing paradoxes: light and shadow, mass and voids and tightness and wideness, All in consensus and continuity as Rumi said: Day and night appear to be two opposites but they are both truthful. The place was a reminder of the heartbeat, “being and not being”. I wasn’t a stranger in the neighborhood, a couple of years ago I was a partner on the reviving project of this neighborhood which wasn’t successful. Now all those houses are either ruined or have become storages for Bazaar. Some of the blocks were demolished by the municipality and a few have turned to B & Bs. But what was eye-catching was the absence of a human residence and his daily life influence. Isn’t the presence of human and his settlement with all the meanings it brings, the only solution to revive such urban fabrics?

Passing by the Qajari houses, which are modestly showing nothing from the inside except for a couple of needed light holes! Passing through “the dark alley” a unique sabath with different heights with the play of light and shadow. Passing by the 30-40 year old houses smelling their food odour, hearing their dialogue it was like a 100 years of marching! We learnt a lot! Now the question is “is it possible to create a new specie in between of this introversion-extraversion to be a resting place for the contemporary human which is neither this, nor that, but both!

We reached the land; access was from the south, 250 m², 30 m in length, width of 7m on south 10m on north. The shape was a repetition of the surrounding organic texture with more width and silence as we went deeper toward north. On the west end was the shameless dome of Jameh mosque who was the first to greet us!

Now that we are the owner of the land we are digging our life, our social life, our memories, our home memories in which we grew up… what is the relation between life and house? What is life expecting from the house and what is house going to add to this life?

It is been a while since we are awake but still daydreaming in that moment in between of waking and getting up! Gazing to the ceiling thinking of our coming child, our new life… it is not the first time we are starting a project, but this time is harder and more enjoyable! It is not always us who start but it is the client who has dreamt and has made his magical world and on some part we were added! Now it is us who is making a dream where we are going to live in, where our child is going to grow in, a dream which is going to be a home not a sleeping place, to be a resting place, its yard is not going to be parking but a living space which you can reach by stretch a leg, sit in it, watch the blue sky and fly, a space to be woven in to our lives… its living room is a place to enjoy the time together alongside its Shah-Neshin to spend your alone time with others, the cooking space is not the cook’s office but a place to cook and eat and drink and chat in. The only spaces which have names are the rooms, they are not bedrooms they are living rooms; our room, child’s room and the guest room. Isn’t this connection the pure resemblance of the exact connection between us and the child?

Rolling in bed and I am thinking that home should be not only a pause point in contrast with today’s rush, but also be dynamic, be full of different experiences a place where you can get lost and be found again and again…it should have the same blood of the city in the veins…

  • It is not moving!
  • What is not moving?
  • The child! Hospital!!!!

On 9th of November Aban was born, the child who is going to live in this house and the house named after her “Aban’s House”.

نظرات پست

یک دیدگاه بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد

” تمامی حقوق مادی و معنوی محتوا متعلق به پایگاه خبری جهان معماری می باشد “