افزایش جمعیت شهری و نیاز به محل سکونت و کار در شهرها و به خصوص شهرهای بزرگ افزایش تراکم و افزایش قیمت املاک را به دنبال دارد. این افزایشها عموماً سبب توسعه عمومی شهرها و افزایش طبقات ساختمانها در بالا و زیر همکف میشود. افزایش طبقات ساختمانها از یک طرف زمان ساخت را افزایش می دهد و از طرف دگر نیاز به فضاهای شهری برای حمل و نقل، تخلیه و نقل مصالح و اجرای عملیات ساختمانی را افزایش میدهد. ساخت و ساز بسیط و حجیم در نواحی شهری اثر جدّی بر ایمنی، محیط زیست و زندگانی روزانه ساکنان این نقاط میگذارد. در چند دهه اخیر در اکثر کشورهای صنعتی و توسعه یافته و یا در حال توسعه ضوابط و مقرراتی کارساز برای افت مخاطرات ناشی از اجرای عملیات ساختمانی نگارش شده است. در کشور ما هم در سال ۱۳۷۲ ویرایش اول و در سالهای ۱۳۸۰ و ۱۳۸۵ ویرایشهای دوم و سوم مبحث ۱۲ مقررات ملی ساختمان تحت عنوان “ایمنی و حفاظت کار درحین اجرا” گردآوری و ابلاغ گردیده است.
ویرایش چهارم این مبحث با توجه به مسائلی که از طرف جامعه مهندسی و ادارات و سازمانهای ذیربط به شکلهای متفاوت مورد بحث گردیده تدارک شده است.
در وارسی تازه مسائل زیر مدنظر قرار گرفته است:
– ویرایش کلی حذف مسائل تکراری، مختصر و آسان سازی متن تا حد امکان
– مخاطراتی که ایمنی، محیط زیست و حیات روزانه ساکنان مجاور کارگاههای ساختمانی را تحت تأثیر قرار میدهد.
– ریسک، برآورد ریسک، مدیریت خطر و به طور کلی مدیریت امنیت کارگاههای ساختمانی
– ارتقای امنیت و بهداشت کار شاغلین کارگاههای ساختمانی
– امنیت گودبرداری و تخریب
– سادهسازی متن و تجزیه وظایف و مسئولیتهای دستاندرکاران
– امید است با برطرف ابهامات و نواقص در ویرایش پیشین و عرضه داده های تکمیلی مورد نیاز، زمینه اجرایی شدن بهتر و مؤثرتر این مبحث در پیوند با کارگاههای ساختمانی مهیا آید.
” تمامی حقوق مادی و معنوی محتوا متعلق به پایگاه خبری جهان معماری می باشد “