تخریب آب انبار تاریخی ثبت ملی نوشآباد/میراث فرهنگی در خواب غفلت
شهرداری نوشآباد با وجود اقدامات قابل تقدیر در این شهر اما در اقدامی خلاف قانون و به بهانه ساخت آمفی تئاتر اقدام به تخریب آبانبار شهر نوشآباد کرده است.
شهرداری نوشآباد با وجود اقدامات قابل تقدیر در این شهر اما در اقدامی خلاف قانون و به بهانه ساخت آمفی تئاتر اقدام به تخریب آبانبار شهر نوشآباد کرده در حالی که این اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
محمد مشهدینوشآبادی اظهار داشت: گود کردن حریم آب انبار مرکزی که ورودی اصلی شهر زیرزمینی نوش بوده به بهانه واهی ساخت آمفی تئاتر، باعث تخریب سقف پوششی دوم این بنای تاریخی شده که در فهرست میراث ملی به ثبت رسیده است و سالانهها بیش از 100هزار گردشگر از آن بازدید میکنند.
وی افزود: دومین اقدام شهرداری نوشآباد که خلاف قانون است، کور کردن معبر چندساله و مهمی است که یکی از زیباترین معابر بافت تاریخی نوشآباد است، بدین ترتیب که فضای شامل معبر و بخشی از دیواره آب انبار نزدیک به دو متر گود و مسدود شده است.
وی تصریح کرد: تخریب و تجاوز به آب انبار مرکزی نوشآباد، سند رسوایی کسانی است که مسئولیت نگهداری آثار تاریخی را بر عهده دارند و متاسفم برای میراث فرهنگی آران و بیدگل که به سادگی، اهمالکاری خود و کارهای خلاف قانون شهرداری نوشآباد را توجیه میکند.
وی با بیان اینکه اقدامات و خدمات شهرداری نوشآباد قابل تقدیر است، تاکید کرد: نسبت به کارهای شهرداری در آغاز دوره، خوشبین بودم، احترام آنها را حفظ کرده و حتی از خدمات آنها تشکر کردم، اما این کار آنها نادرست و غیرقانونی است و عزم آنها بر تخریبها متاسفانه جزم است.
رئیس سابق مرکز کاشانشناسی دانشگاه کاشان گفت: براین باورم که غرض آنها منفی نبوده است اما نتوانستند کار خوب و بد را تشخیص دهند و یکی از علتها این است که پایگاه میراث فرهنگی نوشآباد مدیر ندارد که اگر داشت، از این کار جلوگیری میکرد و هم به آنها مشورت درست میداد.
مشهدی افزود: نوشآباد به باور شخصیتی مانند «دکتر جبرئیل نوکنده» رئیس موزه ملی ایران، «یک شهر قوی و شگفت تاریخی دوره اسلامی در کنار کاشان است» لذا شهردار نوشآباد باید درک کند که برند اصلی این شهر تاریخ و فرهنگ آن است.
وی تاکید کرد: حفظ بناهای تاریخی بسیار مهم است و دوستان شهرداری نوشآباد نمیدانند چه آسیب شدیدی به این شهر وارد کردهاند؛ وقتی گستره یک شهر و تعداد آثار تاریخی آن محدود است، اگر قرار باشد به هر علتی بخشی از آن را تخریب کنیم، کل شهر را از اعتبار میاندازیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه کاشان تصریح کرد: کف یک معبر را دو متر پایین آورده و ادعا میکنند که از قبل این طور بوده است، مگر مردم از گودال حرکت میکردند؟؛ سطح کوچه، هم سطح سقف دوم آب انبار بوده است و هر توجیهی برای این رفتار نادرست قابل پذیرش نیست و بنابراین باید آب انبار به شکل اولیه آن بازسازی و معبر به سطح معمول درآمده و باز شود.
این فعال حوزه میراث فرهنگی تاکید کرد: اگر شهرداری دست از لجاجت بردارد، دستبوس آنها هستم و هر کس بر کار خلاف قانون و حقوق مردم کار کند، عواقب آن را بر عهده دارد و مردم نوشآباد آنها را نمیبخشند.
وی گفت: امروز معلوم شده است که ساخت آمفی تئاتر و گودبرداری کنار آب انبار مرکزی نوش آباد، خلاف است و مسئولیت اخلاقی و قانونی آن بر عهده کسانی است که اقدام به تخریب کردند و باید حتی به قیمت بازداشت متخلفان از تخریب آن جلوگیری میشد، زیرا این تخریبها در یک اثر ملی و با برنامه قبلی انجام شده و غیر قابل جبران است.
مشهدینوشآبادی افزود: اگر حتی یک دانشجوی مرمت این بلایی که بر سر آب انبار آوردهاید را ببیند گریهاش میگیرد . اما مدیر میراث فرهنگی آران و بیدگل از این کار خلاف و غیرقانونی دفاع میکنند و لذا عواقب این دفاع بر عهده میراث فرهنگی است و استمرار آن به هیچ وجه قابل پذیرش نیست.
وی تاکید کرد: همه آب انبارهای ایران، دو پوشش دارد یک پوشش به صورت مورب به موازات پلهها و یک پوشش هم سطح کوچه است اما شهرداری نوشآباد برای توجیه این اشتباه خود به دروغ متوسل میشوند و مردم را جاهل فرض میکنند.
مشهدی تصریح کرد: رفع رطوبت از آثار، راههای فنی و تخصصی دارد نه اینکه نصف مخزن را به ارتفاع دو متر خاکبرداری کنید؛ اگر قرار باشد آب انبار پایینتر از سطح باشد ما معبر عمومی را نابود کنیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه کاشان گفت: خلافهای متعددی در محدوده آب انبار نوشآباد، اتفاق افتاده است و عدهای از جایگاه خود سوء استفاده کردند و خلاف اول اینکه بخشی از آب انبار نابود شده است و دیواره سقف دوم را به ارتفاع دو متر پله پله کردهاند که غیر موجه، غیرقانونی و غیر استاندارد است.