آغاز مرمت بازار حضرتی تهران
مدیرکل معماری و ساختمان شهرداری تهران از صدور ابلاغیه طراحی و ساماندهی جداره و نماهای ساختمانی پلاکهای واقع در بازار حضرتی پایتخت خبر داد.
مدیرکل معماری و ساختمان شهرداری تهران گفت: اهمیت بازار بزرگ تهران در ابعاد و وجوه مختلف بر کسی پوشیده نیست . اما باید توجه داشت که این محله واجد ارزش، در سالیان سال، نقش و جایگاه حقیقی خود را به دلایل متعدد در حیات اقتصادی و اجتماعی شهر از دست داده است . همچنین کالبد ارزشمند آن در سراشیبی اضمحلال و فرسایش افتاده است.
حامد سلیمی افزود: مرمت و حفاظت از الگوی معماری راستههای اصلی این محله مستلزم رویکردی دقیق و نگرش همه جانبه به بافت تاریخی بازار است . با توجه به این مهم، دستورالعمل «طراحی و ساماندهی جداره و نماهای ساختمانی پلاکهای واقع در بازار حضرتی» به عنوان یکی از ۱۴ راسته اصلی بازار، در معاونت شهرسازی و معماری شهرداری تهران تهیه و ابلاغ شد.
مدیرکل معماری و ساختمان شهرداری تهران، جلوگیری از اقدامات و مداخلات نادرست و مغایر با الگوی اصیل بازار، افزایش کیفیت فضاهای عمومی از طریق نظمدهی و هماهنگسازی نماها با احترام به الگوی معماری زمینه را خواستار شد . همچنین نظارت بر مداخلات مربوطه به عنوان سند راهنما و ملاک عمل مالکان، طراحان و اعضای کمیته نمای منطقه ۱۲ شهر تهران را از اهداف دستورالعمل «طراحی و ساماندهی جداره و نماهای ساختمانی پلاکهای واقع در بازار حضرتی» عنوان کرد.
حامد سلیمی افزود: در طرح جامع و تفصیلی شهر تهران، تکلیفی برای پهنه بازار تعیین نشده است . این موضوع موجب شده این محدوده با رویکرد «تثبیت وضع موجود» در سایه نفوذ و رانت قرار گیرد . تا جایی که شاهد صدور آرا دیوان، تخریب ابنیه ارزشمند با خروج از فهرست آثار ثبت ملی و به زیرساخت رفتن آنها و در نهایت مواجهه بازار با هجمه مالسازی و سربرآوردن مجتمعهای تجاری ریز و درشت از گوشه گوشه این محدوده ۱۱۲ هکتاری هستیم. در چنین شرایطی مکلف کردن دستگاههای مدیریتی به تهیه طرح تفصیلی ویژه برای این محدوده، اولین گام در بازگرداندن بازار به مدار حفاظت و توسعه قانونمند و برنامهریزی شده بود . هنوز این طرح مراحل نهایی تصویب را طی نکرده است.
حامد سلیمی افزود: مساله دیگری که در حفاظت و صیانت از بافت اصلی بازار وجود دارد و در مقیاس طرح تفصیلی نمیگنجد، هدایت و نظارت جریان مرمت و ساخت مبتنی بر زمینه و ارزشهای معماری و بافت منحصر به فرد بازار است.
مدیرکل معماری و ساختمان شهرداری تهران گفت: در گذشته کمیته نما به نوعی چنین وظیفهای را عهدهدار بود . اما نمیتوانست تأمینکننده ملاحظات خاص بازار باشد . از این رو، ضرورت تهیه سند و احکامی در سطحی مابین طرح تفصیلی و طرح معماری یا نما ضروری شد . بر این اساس ضوابط و الگوی جدارهسازی در بازار حضرتی بهعنوان یکی از راستههای اصلی بازار را اداره کل معماری و ساختمان معاونت شهرسازی و معماری تدوین کرد.
حامد سلیمی افزود: این دستورالعمل به عنوان گام مقدماتی و آزمایشی در قالب حفاظت، هماهنگی، تداوم و انسجام بصری نماهای محورهای اصلی و استخوان بندی بازار تهران تهیه و ابلاغ شد . تدوین دستورالعمل «طراحی جداره، لبه، سقف و کف بازارهای مرکزی تهران شامل بازار بزرگ (بزازها)، بازار سلطانی، بازار بین الحرمین، بازار آهنگران، بازار نجارها، بازار چهل تن، بازار مسگرها، بازار چهارسوق بزرگ» در دستور کار قرار دارد.